De beste wokpan inductie kopen: Tips + Top 5

Laten we beginnen met goed nieuws: het is heel goed mogelijk om te wokken op inductie. Er zijn gewoon een aantal dingen waar je extra goed op moet letten voordat je ermee begint.

Vooral bij de aanschaf van een nieuwe inductie wokpan is het handig om te weten waar je aan toe bent. Hier leggen we je graag meer over uit! Want we willen natuurlijk heel graag dat iedereen kan genieten van heerlijke wokmaaltijden, of je nou met inductie kookt of niet! 🙂

Wat is een wokpan?

Een wok wordt ook wel een wadjan genoemd. Dit is de Indonesische benaming voor de wokpan. Een traditionele wokpan heeft een ronde bodem waardoor de hitte van het vuur goed verdeeld kan worden over de pan en je eten overal tegelijk warm wordt. Wanneer je een inductie kookplaat hebt, is een ronde bodem echter geen must-have meer. Een platte bodem werkt dan ook prima omdat het materiaal dan zorgt voor een goede geleiding.

Doordat een wokpan heel heet wordt, is je groente snel klaar en dit betekent weer dat de vitamines niet vervliegen. Wanneer je namelijk lang je groenten kookt of bakt, vervliegen de vitamines soms met het water dat verdampt. Bij het wokken gebeurt dit niet, waardoor het een hele gezonde manier van koken is.

Wokpan inductie

Wokpan inductie kopen: waar op letten?

 • Een wokpan moet goed heet kunnen worden, ook op inductie.
  Als je echt goed wilt kunnen wokken of roerbakken, dan is het belangrijk dat de wokpan goed heet wordt. De wokpan moet echt behoorlijk warm zijn voordat je het eten erin bakt. Groente en vlees kun je daardoor namelijk mooi rondom “dichtschroeien” als het ware. Hierdoor blijven meer vitamines en mineralen bewaard tijdens het kookproces.Koken op inductie is natuurlijk erg anders, als je het vergelijkt met koken op gas. Je kookplaat heeft effect op de warmte in je pan. En daardoor heeft het natuurlijk ook effect op het wokken. Maar geen zorgen: pas de vorm en het materiaal van je inductie wokpan aan, en het probleem is verholpen! In onderstaand overzicht hebben we (om je een handje te helpen) een mooie selectie gemaakt van alle inductie wokpannen die kwalitatief genoeg zijn om echt goed te kunnen wokken.
 • De wok moet goed blijven staan op de inductie kookplaat.
  Om te zorgen dat de wokpan minder schuift op de inductie kookplaat, kun je gebuik maken van een inductie beschermer. Deze beschermingsmatjes geleiden de warmte zonder problemen richting je wokpan en zorgen ervoor dat er geen krassen op de inductieplaat komen.
 • Kies voor een kwalitatieve, vlakke onderkant van de inductie wok. 
  De wokpan inductie wordt op een inductie kookplaat minder snel gloeiend heet.  En de warmte wordt bij inductie koken niet zo snel verdeeld over de gehele pan als bij het wokken op gas. Door de magnetische straling van de inductie kookplaat wordt vooral de onderkant van een wokpan verhit.
  Door een wokpan met platte onderkant te kiezen, kan de gehele pan gelijkmatiger worden verhit. De warmte in de wok wordt dan beter verdeeld. Zo krijg je het effect van koken op gas, maar dan tijdens het wokken op inductie. En kun je uiteindelijk beter en sneller roerbakken.
 • Houd rekening met het materiaal.
  Ook het materiaal kan een verschil maken hierin. Sommige materialen geleiden warmte nu eenmaal beter dan andere materialen. Wil je hier meer over weten? Dan kun je eventueel ons artikel over het kiezen van de beste wokpan lezen. Hierin staan namelijk ook alle verschillende materialen uitgelegd.
 • Hoe groot moet de inductie wokpan zijn?
  Welke grootte je kiest, is afhankelijk van je gezinsgrootte, de hoeveelheid voedsel die je graag in één keer klaarmaakt en de afmetingen van de warmtebronnen op je inductie kookplaat.

Wok voor inductie

 • Kan de inductie wokpan in de vaatwasser?
  Dit scheelt namelijk een hoop gedoe! Sommige (oudere) wokpannen kun je absoluut niet in de vaatwasmachine zetten. De anti-aanbaklaag kan dan aangetast worden. Gelukkig zijn de meeste inductie woks wél geschikt voor de vaatwasser, maar check dit zeker bij je aankoop.
 • Prettige handvatten die niet heet worden.
  Het is wel zo fijn als je tijdens het koken zonder problemen de wok kunt vasthouden. Vaak kun je het beste kiezen voor een cool-touch handvat.

 

Cool touch handvat van wokpan inductie

De beste inductie wokpan Top 5

Bij het maken van onderstaande selectie van de beste wokpannen voor inductie hebben we gekeken naar wokpannen die zonder extra accessoires te gebruiken zijn op een gewone inductie kookplaat. Dus hulpmiddelen als een wokring of een speciale inductie kookplaat met wokbrander zijn bij de onderstaande wokpannen inductie niet nodig.

Welke wokpan inductie je kiest, hangt af van een aantal voorkeuren, bijvoorbeeld de prijs, de grootte van de wok of het materiaal. Bij Wokwijzer hebben we ons verdiept in de kwaliteit van wokpannen aan de hand van bijvoorbeeld materiaal, prijs en gebruiksvriendelijkheid.
Deze top 5 is tot stand gekomen aan de hand van ervaringen en reviews van andere wokpan inductie gebruikers. Zo kun je er zeker van zijn dat de kwaliteit van de inductie wokpan die je aanschaft, ook echt goed is. De wokpannen worden enkel verkocht bij betrouwbare webshops en voldoen aan veiligheidskeurmerken. Je kunt er zeker van zijn dat je met deze pannen heerlijke maaltijden gaat wokken!

Voor meer uitleg over de verschillende kenmerken en materialen kun je ons stappenplan voor het vinden van de beste wok bekijken. Hier hebben we ook een Top 5 beste wokpannen voor geselecteerd.

Ben je op zoek naar een wokpan die makkelijk bruikbaar is? Dan is de BK Easy Ceramic een goede oplossing. Deze pan is geschikt voor alle ...
De wokpan inductie van Westinghouse is gemaakt van zwart marmer aan zowel de binnen- als buitenkant. Dit zorgt voor een natuurlijke en 100% veilige ...
 • Product
 • Foto’s
Een veelzijdige wok van Demeyere in meerlagen-materiaal. Niet enkel roerbakken, maar ook frituren, stomen, bakken, koken of braden is mogelijk met ...
 • Product
 • Foto’s
Mooie wokpan van gesmeed aluminium, wat de wok uitermate geschikt maakt voor het wokken van o.a. vlees. De wokpan heeft een veilige PFOA-vrije ...
De Tefal resource wokpan is niet alleen geschikt voor de inductie kookplaat, maar het is ook een hele duurzame pan. Deze pan is namelijk gemaakt van ...

Toch liever wokken met een ronde, plaatstalen wokpan?

Wil je echt authentiek Aziatisch wokken op inductie met een traditionele plaatstalen wokpan, dan zijn er natuurlijk ook andere opties en hulpmiddelen. Lees daarvoor vooral even verder. We leggen je hieronder uit waar je op moet letten hierbij, en welke hulpmiddelen en kookbronnen je kunt gebruiken. Het is namelijk goed mogelijk om authentiek te wokken op inductie, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden.

Wokken op inductie

Op zoek naar de beste manier om te wokken op inductie? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit waar je op moet letten, want er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden.

Wokken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En dat is niet gek: ten eerste is het de meest authentieke manier om Aziatische roerbakgerechten klaar te maken, en daarnaast blijven vitamines, smaak en textuur beter bewaard door de relatief korte verhitting in een wokpan.

Wokken op inductie

Wokken op inductie is goed mogelijk! Er komen zelfs steeds meer wokpannen op de markt die geschikt zijn voor koken op inductie. Deze wokpannen zijn meestal van goede kwaliteit en zijn niet te duur.
Hierdoor is er voor ieder wat wils en er worden voor elke kookbron wokpannen verkocht, zoals wokpannen voor inductie.
Goed wokken op inductie is dus geen probleem, mits je een aantal factoren in acht neemt. We zetten ze voor je op een rijtje:

1. Wokken op inductie door een wokring voor inductiekookplaten te gebruiken
2. Wokken op inductie door een wok met een platte onderkant te gebruiken
3. Wokken op inductie door een inductiekookplaat met ingebouwde kuil voor een wokpan te gebruiken
4. Wokken op inductie door een inductiekookplaat met een ingebouwde (gas) wokbrander te gebruiken

Dus waar moet je rekening mee houden bij het wokken op inductie?

Ten eerste is de temperatuur bij koken op inductie is lager dan wanneer je op gas wokt. Dit is pas een probleem als je van plan bent om authentiek te wokken: door het gebruik van een zeer hoge temperatuur laat je de (vaak bolvormige stalen) wokpan erg heet worden, ook de zijkanten van de pan, waarna je de ingrediënten in de pan doet.  Bij koken op inductie kun je de wokpan ook goed heet laten worden, maar de pan wordt meestal meer aan de onderkant verhit in plaats van in zijn geheel. Dit komt doordat inductiekookplaten magnetische straling gebruiken – deze straling bereikt bij een gewone inductiekookplaat enkel de onderkant van de pan, en niet de zijkanten.

Plaatstalen wokpan met bolle onderkant

Daarnaast heeft een authentieke plaatstalen wokpan meestal een ronde onderkant. Een wokpan met een bolvormige bodem kun je natuurlijk niet neerzetten op een platte inductiekookplaat.

Om het wokken op inductie alsnog mogelijk te maken, kun je de volgende oplossingen gebruiken (want echt, wokken op inductie kan gewoon prima!):

1. Een wokring voor inductiekookplaten gebruiken
Wokken op inductie met wokring

Dit is de beste oplossing als je én een inductiekookplaat, én een wokpan met een ronde bolvormige onderkant gebruikt. Met een wokring kun je zorgen dat de wokpan blijft staan als je hem op de kookplaat zet en wordt de wok alsnog gelijkmatig verhit. Een nadeel van deze optie is, dat de wokpan nog steeds niet aan de zijkanten maar enkel aan de onderkant verhit wordt. Het is eventueel wel mogelijk om de pan iets langer heet te laten worden voordat je begint met roerbakken. Iets langer wachten dus, en je kunt gewoon prima wokken op inductie.

BK gietijzeren wokpan voor inductie2. Een wokpan met een platte onderkant te gebruiken

Natuurlijk zijn er ook wokpannen voor inductie verkrijgbaar die een platte onderkant hebben. Hierdoor kun je de pan gewoon neerzetten op een inductiekookplaat zonder dat de pan omvalt. Wel is er nog steeds sprake van het nadeel dat we net al noemden: de pan wordt alleen maar aan de onderkant verhit en niet aan de zijkanten.
Als je een wokpan gebruikt met een platte onderkant en een ronde binnenkant wordt dit probleem grotendeels al verholpen. Je zou dan bijvoorbeeld een gietijzeren wokpan van BK kunnen gebruiken. De wok wordt dan via de onderkant, alsnog goed aan de zijkanten verhit: een soort indirecte manier, dus wederom zal je de wokpan iets later heet moeten laten worden voordat je gaat roerbakken.

3. Een inductiekookplaat met ingebouwde kuil voor een wokpan gebruikenInductiekookplaat met wok kuil

Er zijn inmiddels inductiekookplaten op de markt verkrijgbaar die een oplossing hebben bedacht voor het probleem dat de wokpan bij het koken op inductie niet direct aan de zijkanten kan worden verhit: een inductie kookplaat met een ronde kuil erin!
Hier kun je je wokpan in zetten, waardoor de wok aan alle randen gelijkmatig kan worden verhit.
Voordelen hiervan zijn dat je niet op gas hoeft te koken (of een losse wok gasbrander aan moet schaffen) en dat je tegelijkertijd goed gebruik kan maken van alle voordelen van een wokpan. Je kan dus traditioneel roerbakken, op een heel moderne manier.

Inductiekookplaat met gasbrander4. Een inductiekookplaat met een ingebouwde (gas) wokbrander gebruiken

The best of both worlds: zowel een inductiekookplaat met verschillende kookzones (bijvoorbeeld waar je 4 inductie pannen tegelijkertijd op kan zetten), als een wokbrander in één. De wokbrander maakt dan gebruik van een gas aansluiting. In ons stappenplan voor het kiezen van de beste wokpan hebben we al besproken dat de meest kwalitatieve en authentieke manier van wokken toch nog steeds het beste op gas gedaan kan worden. De pan wordt dan snel heet en aan alle kanten (dus ook aan de zijkanten) gelijkmatig verhit. We schreven een artikel met daarin een overzicht van de beste  inductie kookplaten met gasbrander.

Zo zie je dus maar: wokken op inductie is zeker mogelijk, als je maar rekening houdt met een aantal factoren. Alvast veel wokplezier!

Wokwijzer.nl
Logo