Wok inbranden

In dit artikel leggen we je graag stapsgewijs uit hoe een plaatstalen wok inbranden werkt. Voordat je een plaatstalen wok gaat gebruiken, is het namelijk verstandig om deze eerst in te branden. Zo kun je de wok voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag.
Let op! Deze uitleg geldt dus niet voor anti-aanbak, roestvrijstalen en gietijzeren wokpannen. Alleen plaatstalen wokpannen hoeven ingebrand te worden.

Plaatstalen wok inbranden voorbeelden


Wok inbranden: wat heb je nodig?

– de plaatstalen wok
– stukje staalwol
– een beetje zeep of soda
– keukenpapier
– olie die tegen hoge hitte kan, bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie
– een serveertang (hier te verkrijgen) of iets anders om het keukenpapier mee vast te houden
– eventueel ovenwanten of pannenlappen (als de wokpan geen houten steel heeft)


Stap 1: Voordat je begint met de wok inbranden

Voordat je begint met de wok inbranden is het handig om te weten dat plaatstalen wokpannen door de fabrikant worden voorzien van een dunne laag olie om roesten te voorkomen. Voordat je de pan gaat gebruiken, is het de bedoeling om dit laagje olie te verwijderen. Dit kun je doen door de wokpan te wassen met een beetje soda of zeep. Hierbij kun je het beste een grove borstel of een stukje staalwol gebruiken (mocht je de olie niet geheel weg kunnen wassen dan is dit geen probleem – het is niet giftig en zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen). Spoel de wok hierna af en maak de wok goed droog.

Stap 2: Zet de wokpan op een hoog vuurtje

En zorg hierbij dat het vuur elk gedeelte van de zijkant van de pan kan raken, door de pan rond te draaien boven het vuur. De pan zal langzaam verkleuren – hier hoef je dus niet van te schrikken! Als de wok bruin/zwart/blauwig gekleurd is, mag je de pan ongeveer 15 minuten laten afkoelen.


Stap 3
: Doe wat olie op een velletje keukenpapier en wrijf de wok hiermee in

Pas wel op dat je je niet brand wanneer de pan nog erg heet is. Het kan daarom verstandig zijn om tijdens het inwrijven van de wok het keukenpapier met een serveertang vast te houden.
Zet het vuur weer hoger zodat de pan nog donkerder kleurt. Zorg dat elk gedeelte van de pan weer goed wordt verhit, door de pan rond te draaien op het vuur. Wrijf de wokpan vervolgens opnieuw in met olie door middel van een stukje keukenpapier. Ga hiermee door totdat de pan niet meer afgeeft.
Tip: Als je tijdens het wok inbranden wat uitjes, knoflook of gember mee bakt, kun je ervoor zorgen dat de wokpan een natuurlijk aroma krijgt.

Stap 4: Spoel de wokpan af

Spoel de wokpan af met water (gebruik hierbij géén zeep of soda) en droog de pan af met een droogdoek of met keukenpapier. Zorg dat de pan niet meer vies is of afgeeft.

Stap 5: Wrijf de wokpan tot slot in met wat olie

De wokpan is nu klaar voor gebruik!
(Zorg er trouwens voor dat je de wokpan na gebruik niet schoon schrobt omdat de pan verkleurd is; dit is namelijk de anti-aanbaklaag die je er dan afhaalt).

Bekijk onderstaande video om te zien hoe een plaatstalen wok wordt ingebrand:


Van plan om na het inbranden van je wok te gaan roerbakken? Lees dan ook eventueel onze gids over hoe je het beste kunt roerbakken / wokken.

Terug naar boven

Vragen of reacties? Laat ze hier achter!

Wokwijzer.nl
Logo