Wadjan of wokpan kopen?

Er is nog veel onduidelijkheid over het verschil tussen een wadjan en een wokpan. De twee termen worden ook vaak door elkaar heen gebruikt. Er zijn verschillende artikelen over te lezen op internet, maar veel ervan klopt (gedeeltelijk) niet. Ook webshops gebruiken de termen door elkaar, waardoor het lastiger is om echt een goede wadjan te vinden, mocht je daarnaar op zoek zijn. Daarom helpen we je daar graag mee verder in dit artikel!

Het verschil tussen een wokpan en een wadjan

Om het verschil te doorgronden, kun je het beste kijken naar de geschiedenis van de twee soorten wokpannen.
WokpanDe traditionele “gewone” wokpan uit China, de plaatstalen wok, werd met name gebruikt om vlees en groenten snel in te verhitten. De groente behoudt dan zijn structuur en knapperigheid – en met name vitamines blijven behouden. Deze snelle kooktechniek kun je het beste uitvoeren in een stalen wokpan. Staal geleidt warmte namelijk goed, maar verliest de warmte ook weer snel (hier heb je meteen een verschil met een gietijzeren wadjan, maar daar zullen we straks verder op ingaan).

De traditionele Chinese stalen wokpan is meestal rond aan de onderkant: een platte onderkant was ook niet nodig, aangezien de wokpan vaak direct in het vuur gehouden werd. De ronde vorm zorgt trouwens ook voor een goede geleiding van warmte. De wokpan heeft van origine één lang handvat. Vroeger was deze van hout, maar tegenwoordig heb je ook handvatten van kunststof om je wokpan mee vast te houden.
Mocht je tegenwoordig met een wokpan met een ronde onderkant willen wokken, dan zijn er verschillende opties om de ronde wokpan te kunnen laten staan op je platte fornuis. Veel woks hebben echter tegenwoordig ook een platte onderkant.

Wadjan panDe wadjan vindt zijn oorsprong in Indonesië. Mocht je weleens Indonesisch eten of koken, dan weet je waarschijnlijk wel dat veel Indonesische gerechten lang moeten stoven. Een gietijzeren wadjan leent zich hier uitstekend voor. Doordat de pan een vrij dikke wand heeft, wordt warmte goed vastgehouden. Beter dan bijvoorbeeld de dunne Chinese plaatstalen wokpannen die we net beschreven.

Meestal is de wadjan dus zwaar, van gietijzer en heeft de wadjan pan twee handgrepen. Verder is de gietijzeren wadjan pan voor veel meer gerechten te gebruiken. Ook snelle wokgerechten zijn bijvoorbeeld goed klaar te maken in een wadjan. Waar je dan op moet letten is dat je wadjans iets langer op laat warmen voordat je het eten erin doet.

Welke keuze je maakt, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeuren, je kookbron en wat voor gerechten je graag maakt. Meer hierover kun je lezen in ons artikel over de beste wokpannen.

Bekijk de Top 5 Beste wadjans.

Bekijk alle wokpannen in de webshop.

Wokwijzer.nl
Logo