Woktechnieken

Hoe moet je wokken? Onze gids om goed te roerbakken

Wokken wordt niet voor niets ook weleens roerbakken genoemd: het is een van oorsprong Aziatische kooktechniek, waarbij eten constant wordt omgeschept of omgeschud op een hoog vuur. Deze kooktechniek is in de stad Kanton (China) eeuwen geleden ontstaan vanuit noodzaak: er waren niet veel bomen, dus er was niet genoeg vuur om mee te stoken, waardoor men op zoek moest gaan naar een snelle en goedkope manier van eten bereiden. Al het voedsel werd klein gesneden en in één keer gebakken in een gloeiend hete holle pan (door de ronde vorm van de wok wordt warmte snel geleid).
Maar, vraag je je misschien af, hoe moet je wokken? Lees het hieronder!

Een aantal tips voor het roerbakken:

  • Laat de wok van tevoren al goed heet worden
  • Het is handig als je het vlees en/of de groenten al gesneden klaar hebt liggen, omdat roerbakken erg snel kan gaan
  • Gebruik olie die geschikt is voor hoge temperaturen, zoals arachideolie of zonnebloemolie
  • Blijf de ingrediënten constant roeren / omschudden
  • Doe niet teveel ingrediënten in de pan: er moet genoeg oppervlakte van de pan over zijn zodat het eten dichtgeschroeid kan worden en vocht kan verdampen

De juiste warmte

Door het eten op een temperatuur te bakken die heter is dan het kookpunt van water (ongeveer 160 °C – 240 °C) en door de grote oppervlakte van de wok, wordt vrijkomend vocht direct verdampt en het eten direct dichtgeschroeid. Hierdoor blijft de smaak van bijvoorbeeld groente beter behouden. Om te checken of de wok de juiste temperatuur heeft bereikt, kun je er een druppel water ingooien. Als de druppel knettert en in de vorm van een bolletje gaat “dansen”, is dit een teken dat het vocht in de pan direct kan verdampen. Als de druppel sist, is de pan heet genoeg om in te koken, maar niet heet genoeg om traditioneel in te kunnen roerbakken.

Elke wokpan is anders

Om te weten hoe je een wokpan het beste kunt gebruiken, moet je er rekening mee houden dat elke wokpan anders is. Bij een wokpan met anti-aanbaklaag is het bijvoorbeeld vaak niet verstandig om deze veel te heet te laten worden, en moet je zorgen dat de spatel die je gebruikt niet te scherp is, zodat de anti-aanbaklaag niet loslaat.
Per wokpan verschilt het ook hoe snel de pan is opgewarmd en hoe snel deze weer afkoelt als je het vuur (of de kookplaat) lager zet. Een gietijzeren wokpan doet er bijvoorbeeld langer over om op te warmen dan een plaatstalen wokpan, maar houdt vervolgens de warmte wel weer beter vast. Voor meer uitleg over verschillende materialen wokpannen en het vinden van de beste wokpan, kun je ons artikel daarover lezen.

Hoe moet je wokken? In onderstaande video laat Jamie Oliver zien hoe je het beste kunt roerbakken:

Terug naar boven

Vragen of reacties? Laat ze hier achter!

Wokwijzer.nl
Logo