Beste wokpan kopen? Bekijk onze tips en top 5

Wij van Wokwijzer hebben een Top 5 lijst voor je gemaakt met een overzicht van de beste wokpannen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Het resultaat is ontstaan door het vergelijken van de bestverkochte en best beoordeelde wokpannen bij verschillende Nederlandse webshops.
We keken naar prijs, kwaliteit, materiaal en reviews. Want bij het kiezen van de beste wok is het belangrijk dat andere wokpan gebruikers er positief over zijn! Hiernaast hebben we onze kennis van wokpannen gebruikt om te oordelen over de kwaliteit van de woks.

Natuurlijk is de keuze voor de beste wokpan afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Waarvoor wil je de wok het liefst gebruiken? En op wat voor kookbron kook je? Voor wat extra hulp hierbij hebben we een artikel geschreven om de beste wokpan te kiezen die past bij jouw voorkeuren (zie verderop deze pagina).

Het is namelijk handig om rekening te houden met een aantal factoren. Bijvoorbeeld voor hoeveel personen wil je koken – pas dan de diameter van de wokpan aan.
Of, niet onbelangrijk: op wat voor kookbron je kookt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wokpan inductie, een stalen wok, een wokpan voor koken op gas of een gietijzeren wokpan. Afhankelijk van wat voor gerechten je graag klaarmaakt, kun je kiezen voor een wokpan van gietijzer (is vaak een wadjan) of een stalen wokpan.
Ook kun je kiezen tussen verschillende merken, zoals een Tefal wokpan / Tefal wok, een BK wokpan, een Demeyere wok etc.
Als je rekening houdt met deze factoren, dan vind je ongetwijfeld de beste wok!

Bij het kiezen van de beste wokpan kun je onderstaand lijstje gebruiken om er zeker van te zijn dat je een goede wokpan koopt.

Veel wokplezier!

  • Product
  • Foto’s
Keramische wokpan van Royalty Line met een bijgeleverde glazen deksel en een handgreep die koel blijft. De pan is geschikt voor inductie, keramisch, ...
Kook je graag voor meerdere mensen tegelijk? Dan is de Tefal XL Wokpan een geweldige keus! Deze pan is namelijk lekker diep en heeft een diameter van ...
Dze kwalitatieve marmeren wokpan met glazen deksel van het merk Westinghouse is ook een goede optie. De pan heeft een steel van kunststof waarmee je ...
  • Product
  • Foto’s
Mooie wokpan van gesmeed aluminium, wat de wok uitermate geschikt maakt voor het wokken van o.a. vlees. De wokpan heeft een veilige PFOA-vrije ...
BIKO heeft een speciaal ontwerp. De wokpan heeft namelijk geen steel, maar twee stevige handvatten en een glazen deksel. De marmeren coating aan de ...

De beste wokpan kopen: waar op letten?

Wil je de beste wokpan voor jou vinden, dan kan dat best een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende wokpannen te koop. Daardoor zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. Een goede wokpan kan een leven lang meegaan en hoeft niet duur te zijn, dus het is de moeite waard om het juiste product te kiezen. In dit artikel helpen we je graag bij het kiezen van de beste wokpan in een aantal stappen.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede wokpan:

Kies een wokpan die past bij je kookbron

Om echt traditioneel te kunnen wokken, zoals ze in Azië doen, kun je het beste op gas of open vuur koken. Liefst nog met een wok met een bolle onderkant. Het vuur zorgt ervoor dat de wokpan goed aan de zijkanten wordt verhit, waardoor het vocht snel verdampt en de ingrediënten zeer snel garen. Hierdoor blijven voedingsstoffen, textuur en smaak beter behouden, is de maaltijd snel klaar en ook nog eens gezonder. Maar natuurlijk is dit niet voor iedereen praktisch en haalbaar. Niet iedereen kookt op gas, namelijk!

Gelukkig is het niet per se nodig om traditioneel te wokken en kun je tegenwoordig op elke kookbron, zoals ook inductie, met een goede wokpan een prima wokmaaltijd bereiden.

Beste wokpan

De meeste wokpannen die te koop zijn, zijn op meerdere kookbronnen te gebruiken. Maar niet allemaal! Dus probeer hierop te letten bij je aankoop.
Bij moderne fornuizen is het belangrijk dat de wokpan een platte onderkant heeft. Tenzij je gebruik wilt maken van een wokring (bij koken op gas met een traditionele plaatstalen wok), of een inductie kookplaat met wokbrander.
Bij wokken op inductie is het vooral belangrijk dat de wokpan, naast een platte onderkant, ook bestaat uit het juiste magnetische materiaal.

Bij het koken op inductie, halogeen of een keramische kookplaat is het met name een voordeel als de wokpan een dikke, platte onderkant heeft. Daardoor wordt de warmte goed geleid. De wokpannen van BK zijn bijvoorbeeld geschikt, aangezien deze beschikken over een dikke, meerlagige metalen bodem (ook wel Tri-ply genoemd, 3 lagen metaal).
Verder zijn in principe alle wokpannen met een platte onderkant geschikt. Maar check bij aankoop van de wokpan goed of jouw kookbron (gas, inductie, etc.) bij de specificaties staat.

Het beste wokpan materiaal

Wel of geen anti-aanbaklaag?
Vaak wordt bij het kopen van een wokpan geadviseerd om een wokpan zonder anti-aanbaklaag te kiezen. Hier zit een kern van waarheid in, aangezien de Teflon anti-aanbaklaag vroeger PFOA bevatte. Dat is een giftige stof die vrijkomt bij hoge temperaturen. Om geen giftige stoffen in je eten te krijgen, dien je dus te kiezen voor een veilige anti-aanbaklaag. Omdat anti-aanbaklagen met PFOA sinds 2015 verboden zijn, bevatten bijna alle wokpannen die tegenwoordig verkocht worden een veilige anti-aanbaklaag.  Zoals de Titanium Excellence-laag van Tefal, de keramische coating van BK of de marmeren coating van Royalty Line. Daarom is het tegenwoordig gelukkig goed mogelijk om een duurzame wokpan mét anti-aanbaklaag te kopen.

Wokpan materiaal lagen

Stel dat je besluit dat een traditionele stalen wokpan kopen de beste keuze is. Dan is het een voordeel dat de stalen wok op een natuurlijke wijze vanzelf anti-aanbak wordt. Op voorwaarde dat je de pan van tevoren goed inbrandt.  Een traditionele gietijzeren wokpan bakt bij goed gebruik ook niet snel aan, waardoor een anti-aanbaklaag niet per se nodig is.

Welke materialen hebben wokpannen?

De keuze voor de beste wokpan is vooral een persoonlijke keuze, die afhankelijk is van een aantal factoren: op welke kookbron kook je, wat voor maaltijden wil je graag bereiden, wil je het traditioneel aanpakken of de wok juist voor meerdere toepassingen gebruiken dan enkel de traditionele Aziatische keuken, en hoeveel waarde hecht je aan gebruikersgemak (moet de wok bijvoorbeeld in de vaatwasser kunnen).

Om het wat overzichtelijker voor je te maken, hierbij de verschillende opties:

Aluminium wok met Teflon anti-aanbaklaag
Te gebruiken op: Gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch. Vaak ook in de oven.
Voordelen: Licht materiaal dus makkelijk om te schudden. De aluminium wokpan wordt snel warm en brandt niet aan.
Nadelen:  De pan is niet altijd duurzaam omdat de Teflon laag kan beschadigen. De wok mag niet te heet worden, alhoewel 260 °C vaak voldoende is om mee te kunnen wokken.
Mag in de vaatwasser: Ja.
Beste keuze: BK Basics Steelwok

Aluminium wok met keramische anti-aanbaklaag
Te gebruiken op:
Gas, elektrisch, halogeen en keramisch. Vaak ook inductie en in de oven.
Voordelen: Bakt niet snel aan en mag heel heet worden (tot 450°C). De pan is niet zo zwaar dus makkelijk om te schudden, en is redelijk snel op de juiste temperatuur.
Nadelen: Het kan zijn dat gemarineerd vlees nog steeds een beetje aanbakt.
Mag in de vaatwasser: Ja.
Beste keuze: BK easy ceramic steelwok

Roestvrijstalen wok
Te gebruiken op: Gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch, vaak ook in de oven.
Voordelen: Gaat heel lang mee omdat het materiaal niet snel beschadigd raakt. De pan roest niet snel en bestaat vaak uit meerdere lagen, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
Nadelen: De roestvrijstalen wok is zwaar, dus moeilijker om mee te schudden. De pan moet lang opwarmen en bakt sneller aan.
Mag in de vaatwasser: Ja.
Beste keuze: Sola tri-pli RVS


Gietijzeren wadjan
Te gebruiken op:
Gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch en soms ook in de oven.
Voordelen: Houdt goed warmte vast als hij eenmaal heet is. Dat maakt de wok niet alleen geschikt voor snelle roerbakgerechten, maar ook voor bijvoorbeeld stoofpotjes en frituren.
Nadelen: Een gietijzeren wokpan is zwaar en moet lang opwarmen. De pan reageert langzaam op temperatuurverschillen en kan soms een beetje aanbakken.
Mag in de vaatwasser: Niet alle gietijzeren wadjans mogen in de vaatwasser.
Beste keuze: Sürel gietijzer


Traditionele Chinese plaatstalen wok met ronde bodem

Te gebruiken op: Gas of open vuur
Voordelen: De pan is authentiek en goedkoop. Wordt goed en snel heet en koelt ook weer snel af. De plaatstalen wok is licht dus makkelijk om mee te schudden, en geeft na een tijdje een echte “woksmaak” af.
Nadelen: Je moet deze wokpan inbranden. De pan heeft vaak een ronde onderkant en daardoor een wokring nodig op een normaal gasfornuis. Bakt redelijk snel aan. Heeft meer onderhoud nodig (zoals het regelmatig invetten met olie) zodat de pan niet gaat roesten. De stalen wok is vaak minder duurzaam dan bijvoorbeeld een gietijzeren wok doordat hij dunner is en sneller vervangen moet worden.
Mag in de vaatwasser: Nee.
Beste keuze: Heuschen & Schrouff


Chinese plaatstalen wok met platte bodem
Te gebruiken op:
Vooral geschikt voor gas, maar soms ook te gebruiken op elektrisch, keramisch, halogeen of inductie. En soms ook in de oven.
Voordelen:
Je hebt geen wokring nodig omdat de pan een platte onderkant heeft. De wok is goedkoop, wordt snel heet en koelt ook snel weer af als je het vuur zachter zet. De pan is niet zwaar dus makkelijk om je eten mee om te schudden.
Nadelen:
Moet ingebrand worden. Je kan het eten minder makkelijk omscheppen en het bakt sneller aan. De pan vergt meer onderhoud en is minder duurzaam dan een gietijzeren wadjan.
Mag in de vaatwasser:
Nee.
Beste keuze: Ken Hom


Beste wokpan point virguleStalen wok met anti-aanbaklaag

Te gebruiken op: Elektrisch, gas, inductie, keramisch, halogeen.
Voordelen: De pan bakt minder snel aan dan de gewone plaatstalen wokpannen, is licht en warmt eveneens snel op. De wok hoeft niet ingebrand te worden, vergt minder onderhoud en is goedkoop.
Nadelen: Kan gaan roesten en de anti-aanbaklaag kan loslaten waardoor de wokpan minder lang meegaat.
Mag in de vaatwasser: Nee.
Beste keuze: Point Virgule wokpan

Een ronde of platte onderkant?

Wokpannen met een ronde onderkant komen uit de traditionele Chinese keuken, maar zijn minder geschikt voor onze Westerse fornuizen. Voor zowel elektrisch koken als koken op gas is een goede wokpan met een platte onderkant de meest praktische keuze. De pan blijft door de platte onderkant beter rechtop staan en komt direct in contact met de hittebron.

Bij gebruik van een traditionele wok met een bolle onderkant kun je eventueel wel een stabilisatie-ring / wokring gebruiken om de wokpan te stabiliseren. Let er wel op dat de wok heet genoeg kan worden. Een wokpan met een bolle onderkant kan alleen gebruikt worden op gas, tenzij je een los gasvuurtje gebruikt voor de wok.
Een kookplaat met een wokkuil is ook nog een optie, als je een wokpan met ronde onderkant wilt gebruiken.

Grote of kleine wok?

Voor normaal thuisgebruik is een 30 á 35 cm wokpan de meest voor de hand liggende keuze. Een grotere wok wordt al gauw een storend object in de keuken, terwijl in een te kleine wok vaak niet alle ingrediënten passen. Daardoor kun je gaan knoeien. De ingrediënten moeten gelijkmatig gewokt kunnen worden.
Als je wokt voor 5 of meer personen is het beter om een grotere, goede wokpan te gebruiken (40 cm). Of, afhankelijk van de hittebron (een grote wokpan moet je goed kunnen verhitten), kiezen voor 2 kleine wokpannen.

Bekijk hier de beste kleine wokpannen.
En kies hier de beste grote wokpannen.

Wokpan met handvatten?

Wokpannen kunnen één lange steel hebben, twee handvatten of een combinatie van een steel en een handvat. Het hangt af van je eigen voorkeur, wat voor handvatten je kiest. Een lange steel maakt het makkelijker om je eten rond te schudden, terwijl twee handvatten het makkelijker maken om de wok op te pakken. Dit is bijvoorbeeld handig bij de zwaardere gietijzeren wokpannen. Een wokpan met zowel een steel als een handvat heeft beide mogelijkheden. Als je een goede wokpan wilt kopen, zorg er dan ook voor dat de handvatten niet heet worden tijdens het wokken. De meeste wokpannen zijn daarentegen gelukkig wel voorzien van speciale handgrepen die koel blijven.

Goede wokpan met 1 of 2 handvaten

Dure of goedkope wokpan?

Een goede wokpan hoeft niet duur te zijn. De meest populaire wokpannen kosten ongeveer tussen de 25 en 80 euro. Een traditionele stalen wokpan kun je zelfs al voor 15 á 30 euro krijgen. De afweging hierbij is in hoeverre je traditioneel wilt wokken. Een “standaard” keramische of aluminium wokpan is makkelijker om te gebruiken en onderhouden, en hoeft niet ingebrand te worden. Je betaalt dus iets meer, maar het onderhoud van de  pan kost minder werk.
Een traditionele gietijzeren wokpan kost meestal tussen de 60 en 100 euro. Gietijzeren wokpannen hebben ook niet veel onderhoud nodig en kunnen ontzettend lang meegaan. Je krijgt bij een gietijzeren wokpan dus veel terug voor je geld!

Bekijk onze lijst met goedkope wokpannen voor het vinden van de beste goedkope wokpan.

Kies eventueel voor accessoires

Beste wokpan met spatelEr zijn verschillende accessoires die handig kunnen zijn bij het wokken:

  • Een deksel. Er zijn veel wokpannen die verkocht worden zonder deksel. Maar je kunt vaak ook losse, universele deksels  kopen die passen op je eigen wokpan. Een deksel is handig als je bijvoorbeeld wilt kunnen stoven.
    Bekijk eventueel onze selectie van de beste wokpannen met deksel.
  • Een rek om te stomen of om voedsel te laten uitlekken of warmhouden kan ook zeer handig zijn.
  • Als je echt op een traditionele manier wilt wokken, bijvoorbeeld met een stalen wokpan, dan kun je gebruik maken van een Chinese spatel en lepel.
  • Bij het frituren in een wokpan kun je kiezen voor een bijpassende zeef.

Gefeliciteerd, je bent aan het einde gekomen van dit artikel! Dat betekent dat je nu echt een kenner bent als het gaat om het kiezen van de beste wokpan 😉 We hopen dat het gaat lukken om de beste wokpan te kopen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan horen we dit uiteraard graag. Je kunt dan een bericht aan ons achterlaten via het contactformulier. Veel wokplezier!

Wokwijzer.nl
Logo