Wokken op inductie: waar moet je op letten?

Op zoek naar de beste manier om te wokken op inductie? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit waar je op moet letten, want er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden.Wokpan op inductiekookplaat

Wokken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En dat is niet gek: ten eerste is het de meest authentieke manier om Aziatische roerbakgerechten klaar te maken, en daarnaast blijven vitamines, smaak en textuur beter bewaard door de relatief korte verhitting in een wokpan.

Er komen steeds meer wokpannen op de markt, waardoor er voor ieder wat wils is en er voor elke kookbron wokpannen verkocht worden, zoals wokpannen voor inductie.
Er wordt namelijk ook steeds vaker gekookt op een inductie kookplaat. Gelukkig is het goed mogelijk om te wokken op inductie, mits je een aantal factoren in acht neemt. We zetten ze voor je op een rijtje:

1. Wokken op inductie door een wokring voor inductiekookplaten te gebruiken
2. Wokken op inductie door een wok met een platte onderkant te gebruiken
3. Wokken op inductie door een inductiekookplaat met ingebouwde kuil voor een wokpan te gebruiken
4. Wokken op inductie door een inductiekookplaat met een ingebouwde (gas) wokbrander te gebruiken

Dus waar moet je nou rekening mee houden bij het wokken op inductie?

Ten eerste is de temperatuur bij koken op inductie is lager dan wanneer je op gas wokt. Dit is pas een probleem als je van plan bent om authentiek te wokken: door het gebruik van een zeer hoge temperatuur laat je de (vaak bolvormige stalen) wokpan erg heet worden, ook de zijkanten van de pan, waarna je de ingrediënten in de pan doet.  Bij koken op inductie kun je de wokpan ook goed heet laten worden, maar de pan wordt meestal meer aan de onderkant verhit in plaats van in zijn geheel. Dit komt doordat inductiekookplaten magnetische straling gebruiken – deze straling bereikt bij een gewone inductiekookplaat enkel de onderkant van de pan, en niet de zijkanten.

Plaatstalen wokpan met bolle onderkant

Daarnaast heeft een authentieke plaatstalen wokpan meestal een ronde onderkant. Een wokpan met een bolvormige bodem kun je natuurlijk niet neerzetten op een platte inductiekookplaat.

 

Om het wokken op inductie alsnog mogelijk te maken, kun je de volgende oplossingen gebruiken (want echt, wokken op inductie kan gewoon prima!):

1. Een wokring voor inductiekookplaten gebruiken
Wokken op inductie met wokring

Dit is de beste oplossing als je én een inductiekookplaat, én een wokpan met een ronde bolvormige onderkant gebruikt. Met een wokring kun je zorgen dat de wokpan blijft staan als je hem op de kookplaat zet en wordt de wok alsnog gelijkmatig verhit. Een nadeel van deze optie is, dat de wokpan nog steeds niet aan de zijkanten maar enkel aan de onderkant verhit wordt. Het is eventueel wel mogelijk om de pan iets langer heet te laten worden voordat je begint met roerbakken. Iets langer wachten dus, en je kunt gewoon prima wokken op inductie.

BK gietijzeren wokpan voor inductie2. Wokken op inductie door een wok met een platte onderkant te gebruiken

Natuurlijk zijn er ook wokpannen voor inductie verkrijgbaar die een platte onderkant hebben. Hierdoor kun je de pan gewoon neerzetten op een inductiekookplaat zonder dat de pan omvalt. Wel is er nog steeds sprake van het nadeel dat we net al noemden: de pan wordt alleen maar aan de onderkant verhit en niet aan de zijkanten.
Als je een wokpan gebruikt met een platte onderkant en een ronde binnenkant wordt dit probleem grotendeels al verholpen. Je zou dan bijvoorbeeld een gietijzeren wokpan voor inductie van BK kunnen gebruiken. De wok wordt dan via de onderkant, alsnog goed aan de zijkanten verhit: een soort indirecte manier, dus wederom zal je de wokpan iets later heet moeten laten worden voordat je gaat roerbakken.
Bekijk ook onze top 5 wokpannen voor inductie.

3. Een inductiekookplaat met ingebouwde kuil voor een wokpan gebruikenInductiekookplaat met wok kuil

Er zijn inmiddels inductiekookplaten op de markt verkrijgbaar die een oplossing hebben bedacht voor het probleem dat de wokpan bij het koken op inductie niet direct aan de zijkanten kan worden verhit: een inductie kookplaat met een ronde kuil erin!
Hier kun je je wokpan in zetten, waardoor de wok aan alle randen gelijkmatig kan worden verhit.
Voordelen hiervan zijn dat je niet op gas hoeft te koken (of een losse wok gasbrander aan moet schaffen) en dat je tegelijkertijd goed gebruik kan maken van alle voordelen van een wokpan. Je kan dus traditioneel roerbakken, op een heel moderne manier.

Inductiekookplaat met gasbrander4. Een inductiekookplaat met een ingebouwde (gas) wokbrander gebruiken

The best of both worlds: zowel een inductiekookplaat met verschillende kookzones (bijvoorbeeld waar je 4 inductie pannen tegelijkertijd op kan zetten), als een wokbrander in één. De wokbrander maakt dan gebruik van een gas aansluiting. In ons stappenplan voor het kiezen van de beste wokpan hebben we al besproken dat de meest kwalitatieve en authentieke manier van wokken toch nog steeds het beste op gas gedaan kan worden. De pan wordt dan snel heet en aan alle kanten (dus ook aan de zijkanten) gelijkmatig verhit. We schreven een artikel met daarin een overzicht van de beste  inductie kookplaten met gasbrander.

Zo zie je dus maar: wokken op inductie is zeker mogelijk, als je maar rekening houdt met een aantal factoren. Alvast veel wokplezier!

Vragen of reacties? Laat ze hier achter!