Goede wokpan kiezen: 7 tips

Op zoek naar een goede wokpan? Dat kan weleens een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende wokpannen te koop, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Een goede wokpan kan een leven lang meegaan en hoeft niet duur te zijn, dus het is de moeite waard om de juiste wokpan te kiezen. In dit artikel helpen we je graag bij het kiezen van de beste wokpan in 7 stappen.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede wokpan:

STAP 1: Kies een wokpan die past bij je kookbron

Traditionele plaatstalen wokpan op hoog vuur. Goede wokpan kopen: 7 tips om een goede wokpan te kiezen.Om echt traditioneel te kunnen wokken, kun je het beste op gas of open vuur koken, liefst nog met een wok met een bolle onderkant. Het vuur zorgt ervoor dat de wokpan ook aan de zijkanten wordt verhit, waardoor het vocht snel verdampt en de ingrediënten zeer snel garen. Hierdoor blijven voedingsstoffen, textuur en smaak beter behouden, is de maaltijd snel klaar en ook nog eens gezonder.

Natuurlijk is het niet per se nodig om traditioneel te wokken en kun je tegenwoordig op elke kookbron, zoals ook inductie, met een goede wokpan een prima wokmaaltijd bereiden.

Er zijn inmiddels gelukkig veel goede wokpannen te koop die op elke kookbron te gebruiken zijn, maar let op dat niet alle woks die verkocht worden, geschikt zijn voor alle warmtebronnen. Het belangrijkst bij veelGoede wokpan op inductie moderne fornuizen is dat de wokpan een platte onderkant moet hebben, tenzij je gebruik wilt maken van een wokring (bij koken op gas met een traditionele plaatstalen wok).
Bij wokken op inductie is het vooral belangrijk dat de wokpan, naast een platte onderkant, ook bestaat uit het juiste magnetische materiaal.
Bekijk hier de beste inductie wokpannen.

Bij het koken op halogeen of op een keramische kookplaat is het met name een voordeel als de wokpan een dikke, platte onderkant heeft, zodat de warmte goed wordt geleid. De wokpannen van BK zijn bijvoorbeeld erg geschikt, aangezien deze beschikken over een dikke, meerlagige metalen bodem (ook wel Tri-ply genoemd, 3 lagen metaal).
Verder zijn in principe alle wokpannen met een platte onderkant geschikt, maar check bij aankoop van de wokpan goed of jouw kookbron bij de specificaties staat.

 

STAP 2: Kies het beste materiaal

Wel of geen anti-aanbaklaag?
Vaak wordt bij het kopen van een wokpan geadviseerd om een wokpan zonder anti-aanbaklaag te kiezen. Hier zit een kern van waarheid in, aangezien de Teflon anti-aanbaklaag vroeger PFOA bevatte – een giftige stof die vrijkomt bijGoede wokarang doorsnede hoge temperaturen. Om geen giftige stoffen in je eten te krijgen, dien je dus te kiezen voor een veilige anti-aanbaklaag. Omdat anti-aanbaklagen met PFOA sinds 2015 verboden zijn, bevatten bijna alle wokpannen die tegenwoordig verkocht worden een veilige anti-aanbaklaag, zoals de Titanium Excellence-laag van Tefal, de keramische coating van BK of de marmeren coating van Royalty Line. Daarom is het tegenwoordig gelukkig mogelijk om een goede wokpan mét anti-aanbaklaag te kopen.

Wanneer je ervoor kiest om een traditionele stalen wokpan aan te schaffen, is het een voordeel dat de stalen wok op een natuurlijke wijze vanzelf anti-aanbak wordt (zorg er dan wel voor dat je de pan van tevoren inbrandt).  Een traditionele gietijzeren wokpan bakt bij goed gebruik ook niet snel aan, waardoor een anti-aanbaklaag niet per se nodig is.

Wokpannen van verschillende materialen

De keuze voor een goede wokpan is vooral een persoonlijke keuze, die afhankelijk is van een aantal factoren: op welke kookbron kook je, wat voor maaltijden wil je graag bereiden, wil je het traditioneel aanpakken of de wok juist voor meerdere toepassingen gebruiken dan enkel de traditionele Aziatische keuken, en hoeveel waarde hecht je aan gebruikersgemak (moet de wok bijvoorbeeld in de vaatwasser kunnen).

Om het wat overzichtelijker voor je te maken, hierbij de verschillende opties:

Beste Wadjan: BK inductie wokpan Aluminium wok met Teflon anti-aanbaklaag
Te gebruiken op: Gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch, vaak ook in de oven.
Voordelen: Licht materiaal dus makkelijk om te schudden, wordt snel warm, brandt niet aan.
Nadelen: Gaat niet heel lang mee omdat de Teflon laag kan beschadigen, mag niet te heet worden, maar 260 °C is vaak voldoende om mee te wokken.
Mag in de vaatwasser: Ja.
Beste keuze: BK Easy Inductie wadjan

Beste aluminium wok - goede wokpan Aluminium wok met keramische anti-aanbaklaag
Te gebruiken op:
Gas, elektrisch, halogeen en keramisch, vaak ook inductie en in de oven.
Voordelen: Bakt niet snel aan, mag heel heet worden (tot 450°C), niet zo zwaar dus makkelijk om te schudden, redelijk snel op de juiste temperatuur.
Nadelen: Het kan zijn dat gemarineerd vlees nog steeds een beetje aanbakt.
Mag in de vaatwasser: Ja.
Beste keuze: BK easy ceramic steelwok

Beste aluminium wok - goede wokpan van TefalRoestvrijstalen wok
Te gebruiken op: Gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch, vaak ook in de oven.
Voordelen: Gaat heel lang mee omdat het materiaal niet snel beschadigd raakt, roest niet, bestaat vaak uit meerdere lagen, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
Nadelen: Zwaar dus moeilijker om mee te schudden, moet lang opwarmen, bakt sneller aan.
Mag in de vaatwasser: Ja.
Beste keuze: Tefal Hero wokpan


Gietijzeren Wadjan wok - goede wokpan van BKGietijzeren wadjan
Te gebruiken op:
Gas, elektrisch, inductie, halogeen, keramisch en soms ook in de oven.
Voordelen: Houdt goed warmte vast als hij eenmaal heet is, wat de pan niet alleen geschikt maakt voor snelle roerbakgerechten, maar ook voor bijvoorbeeld stoofpotjes en frituren.
Nadelen: Zwaar, moet lang opwarmen en reageert langzaam op temperatuurverschillen, kan soms een beetje aanbakken.
Mag in de vaatwasser: Niet alle gietijzeren wadjans mogen in de vaatwasser.
Beste keuze: BK Cuisson wok
Lees hier meer over gietijzeren wokpannen.

Chinese plaatstalen wok - goede wokpan


Traditionele Chinese plaatstalen wok met ronde bodem

Te gebruiken op: Gas of open vuur
Voordelen: Authentiek, goedkoop, wordt goed en snel heet, koelt ook weer snel af, licht dus makkelijk om mee te schudden, geeft na een tijdje een echte “woksmaak” af.
Nadelen: Moet ingebrand worden, heeft vaak een ronde onderkant en daardoor een wokring nodig op een normaal gasfornuis, bakt redelijk snel aan, heeft meer onderhoud nodig (zoals het regelmatig invetten met olie) zodat de pan niet gaat roesten, is minder duurzaam dan bijvoorbeeld een gietijzeren wok.
Mag in de vaatwasser: Nee.
Beste keuze: Paderno stalen wok

Chinese plaatstalen wok inductie - goede wokpan
Chinese plaatstalen wok met platte bodem
Te gebruiken op:
Vooral geschikt voor gas, maar soms ook te gebruiken op elektrisch, keramisch, halogeen of inductie, en soms ook in de oven.
Voordelen:
Geen wokring nodig, goedkoop, wordt snel heet en koelt snel weer af als je het vuur zachter zet, is niet zwaar dus makkelijk om je eten mee om te schudden.
Nadelen:
Moet ingebrand worden, minder makkelijk omscheppen, bakt redelijk snel aan, vergt meer onderhoud, minder duurzaam dan een gietijzeren wadjan.
Mag in de vaatwasser:
Nee.
Beste keuze: Debuyer plaatstalen wok

Stalen goede wokpan met anti aanbaklaag

Stalen wok met anti-aanbaklaag
Te gebruiken op: Elektrisch, gas, inductie, keramisch, halogeen.
Voordelen: Bakt minder snel aan dan de gewone plaatstalen wokpannen, is licht en warmt eveneens snel op, hoeft niet ingebrand te worden, vergt minder onderhoud, is goedkoop.
Nadelen: Kan gaan roesten, de anti-aanbaklaag kan loslaten waardoor de wokpan minder lang meegaat.
Mag in de vaatwasser: Nee.
Beste keuze: Point Virgule wokpan

 

STAP 3: Kies voor een ronde of platte onderkant

Wokpannen met een ronde onderkant komen uit de traditionele Chinese keuken, maar zijn minder geschikt voor onze Westerse fornuizen. Voor zowel elektrisch koken als koken op gas is een goede wokpan met een platte onderkant de meest praktische keuze. De pan blijft door de platte onderkant beter rechtop staan en komt direct in contact met de hittebron.

Bij gebruik van een traditionele wok met een bolle onderkant kun je eventueel wel een stabilisatie-ring of wokring gebruiken om de wokpan te stabiliseren. Let er wel op dat de wok heet genoeg kan worden. Een wokpan met een bolle onderkant kan alleen gebruikt worden op gas, tenzij je een los gasvuurtje gebruikt voor de wok.

STAP 4: Kies een grootte

Voor normaal thuisgebruik is een 30 á 35 cm wok de meest voor de hand liggende keuze. Een grotere wok wordt al gauw een storend object in de keuken, terwijl in een te kleine wok vaak niet alle ingrediënten passen, waardoor je gaat knoeien – je moet de ingrediënten gelijkmatig kunnen wokken.
Als je wokt voor 5 of meer personen is het beter om een grotere, goede wokpan te gebruiken (40 cm) of, afhankelijk van de hittebron (een grote wokpan moet je goed kunnen verhitten), kiezen voor 2 kleine wokpannen.

STAP 5: Kies de handvattenGoede wok en wadjan handvatten

Wokpannen kunnen één lange steel hebben, twee handvatten of een combinatie van een steel en een handvat. In principe hangt het af van je voorkeur welke handvatten je kiest. Een lange steel maakt het makkelijker om je eten rond te schudden, terwijl twee handvatten het makkelijker maken om de wok op te pakken. Dit is bijvoorbeeld handig bij de zwaardere gietijzeren wokpannen. Een wokpan met zowel een steel als een handvat heeft beide mogelijkheden. Als je een goede wokpan wilt kopen, zorg er dan ook voor dat de handvatten niet heet worden tijdens het wokken: de meeste wokpannen zijn gelukkig voorzien van speciale handgrepen die koel blijven.

STAP 6: Kies een prijsklasse

Een goede wokpan hoeft niet duur te zijn. De meest populaire wokpannen kosten ongeveer tussen de 25 en 80 euro. Een traditionele stalen wokpan kun je zelfs al voor 15 á 30 euro krijgen. De afweging hierbij is in hoeverre je traditioneel wilt wokken (voordelen: het resultaat is eerder Aziatisch en het eten behoudt meer vitamines). Een “standaard” keramische of aluminium wokpan is daarentegen makkelijker om te gebruiken en onderhouden, en hoeft niet ingebrand te worden.
Een traditionele gietijzeren wokpan kost meestal tussen de 60 en 100 euro. Gietijzeren wokpannen hebben ook niet veel onderhoud nodig en kunnen ontzettend lang meegaan.

Stap 7: Goede wokpan accessoires

Er zijn verschillende accessoires die handig kunnen zijn bij het wokken:Goede wokpan met accessoires

  • Een deksel. Er zijn veel wokpannen die verkocht worden zonder deksel, maar het is mogelijk om universele deksels te kopen die passen op je eigen wokpan. Een deksel is handig als je bijvoorbeeld wilt stoven. Dit zijn volgens ons de 5 beste wokpannen met deksel.
  • Een rek om te stomen of om voedsel te laten uitlekken of warmhouden is ook een optie
  • Als je echt op een traditionele manier wilt wokken, bijvoorbeeld met een stalen wokpan, dan kun je gebruik maken van een Chinese spatel en lepel
  • Bij het frituren in een wokpan kun je kiezen voor een zeef

Vragen of reacties? Laat ze hier achter!